Student Energy Race

Student Energy Race

De Student Energy Race is een energiebesparingsrace tussen studentenhuizen in heel Nederland. De race is in 2012 door studentenhuisvesters DUWO en Kences opgezet. Inmiddels vindt de Student Energy Race plaats in acht studentensteden. Sinds 2018 heeft Studenten voor Morgen zich gecommitteerd aan de race en is zij mede-organisator. 

Concept

De Student Energy Race start elk jaar op 1 november. Het studentenhuis dat na vier maanden de meeste energie bespaart, wint één van de twee hoofdprijzen. Het huis met de kleinste ecologische voetafdruk, wint ook een hoofdprijs. 

Studentenhuizen die meedoen, worden bijgestaan door Student Energy Coaches. Deze studenten – met  belangstelling voor duurzaamheid – helpen en stimuleren de studentenhuizen in hun besparingsambities. Deelnemende huizen kunnen hun energiegedrag continue volgen via een app, die gekoppeld is aan de energiemeter. Om de competitiedrang extra aan te wakkeren zien zij ook de besparing ten opzichte van hun tegenstanders. Daarnaast krijgen de deelnemers ook workshops aangeboden waarin ze besparingstips en  tricks en een startpakket met energiebesparende artikelen krijgen.   

Doel

Tijdens de Student Energy Race worden de deelnemende huizen geprikkeld om bewust om te gaan met energie en leren de bewoners zichzelf goede, energiebesparende gewoontes aan, die ze hopelijk in hun verdere leven doorzetten. Zo besparen ze geld, maar doen ze vooral iets goeds voor het milieu. 

Al sinds de eerste editie van de race blijkt dat studenten succesvol op energie kunnen besparen. Tijdens de 2017-2018 editie was de besparing gemiddeld 24%. De hoofdprijs ging naar een studentenhuis in Deventer dat een besparing realiseerde van maar liefst 57% ten opzichte van voorgaande jaren. Bovendien slaat de beoogde bewustwording aan: veel huizen uit eerdere wedstrijden bleken zelfs jaren na hun deelname aan de Student Energy Race nog een fors verminderd energieverbruik te hebben in vergelijking met ervoor. 

Meer weten?
Neem contact met ons op