Lidorganisaties
Studenten voor Morgen is het nationale studentennetwerk voor de verduurzaming van het onderwijs in Nederland. Ons netwerk bestaat uit duurzame studentenorganisaties, studieverenigingen en Green Offices. Hieronder zie je al onze lidorganisaties, gerangschikt per stad!
Wil je lid worden als organisatie?
Om een lid te worden van het SvM netwerk, moet jouw organisatie overeenkomen met de doelen van Studenten voor Morgen en moet je een ingevuld lidmaatschapsformulier opsturen. Klik op onderstaande knop voor meer informatie over het aanmeldingsproces.
Lijst met leden
Leeuwarden
Green Office VHL is een door studenten geleid orgaan die opkomt voor duurzaamheidsinitiatieven binnen de Hogeschool. Het doel van GO VHL is om duurzame ideeën, signalen en initiatieven van studenten te ondersteunen om Hogeschool VHL verder te verduurzamen.
Staat bekend om:
GO VHL organiseert o.a. De Groene Draad, een reeks van workshops, lezingen en/of andere activiteiten georganiseerd met een duurzame tint om studenten enthousiast te maken en een duurzame boodschap mee naar huis te geven.
Groningen
Green Office Groningen is onderdeel van het Programma Duurzaamheid van de universiteit en wordt gerund door studenten en medewerkers. De Green Office coördineert activiteiten ten behoeve van de duurzame ontwikkeling van de universiteit. Dit doen we door medewerkers en studenten te informeren, verbinden en stimuleren om duurzamer te leven en door uit te leggen waarom dit belangrijk is.
Staat bekend om:
Mei is de Art and Sustainability Month! De Green Office Groningen, Hanze Hogeschool en verschillende studie- en studentenverenigingen organiseren allerlei activiteiten op het snijpunt tussen kunst en duurzaamheid. De Green Office onderhoudt ook een blog: https://www.rug.nl/about-ug/profile/facts-and-figures/duurzaamheid/blog/
SAMEEN zet jong talent in de hoofdrol bij het uitvoeren van de duurzaamheidsprojecten van hun klanten. SAMEEN is een missie gedreven organisatie. Wij willen de arbeidsmarkt verduurzamen, en duurzaamheid breder zien dan het milieu en het opwarmen van de aarde.
Staat bekend om:
SAMEEN koppelt doelstellingen van hun klanten aan de SDG’s. Vervolgens verwerken ze de strategie die de organisatie nu al heeft in een Theory of Change, die laat zien met welke stappen de organisatie haar impact op de bepaalde SDG’s positief kan beïnvloeden.
De vele actieve commissies van NCF organiseren zowel kleine als breed opgezette evenementen voor de leden en partners van de vereniging. De evenementen zijn academisch en sociaal, en hebben altijd een duurzaam aspect in zich.
Enschede
SUSTAIN is een studentenvereniging van de universiteit van Twente, met als doel om duurzaamheidskwesties in de spotlight te zetten en om een positieve, duurzame impact te maken op hun campus.
Staat bekend om:
SUSTAIN organiseert onder andere sociale activiteiten en werkt aan de community garden in de universiteit van Twente, wat een van de vele samenwerkingen is met de UT Green Office.
De GreenHub Twente is het centrale punt waar alle kennis en initiatieven gerelateerd aan duurzaamheid binnen de universiteit samenkomen en elkaar versterken. Green Hub Twente zal een actieve rol spelen in het vormen, realiseren, implementeren en volgen van het beleid van de UT gerelateerd aan duurzaamheid.
Staat bekend om:
Het organiseren en faciliteren van webinars. Ze werken ook mee aan Shaping2030 en HealthyCampus, de duurzame initiatieven van de UT
Nijmegen en Arnhem
AGREEn biedt Nijmeegse studenten de kans om op een innovatieve en duurzame manier te werken aan vraagstukken uit de maatschappij. De interdisciplinaire blik van studenten komt bij AGREEn samen met de daadkracht van bedrijven en overheden.
Om de beste resultaten te behalen werken de sustainability consultants van AGREEn samen in multidisciplinaire teams en worden ze ondersteund door experts.
Staat bekend om:
AGREEn werkt in rondes van 6 maanden, waarbij er gewerkt wordt aan projecten in samenwerking met partners zoals hoger onderwijsinstellingen, energiebedrijven, maar ook landelijke organisaties zoals de TAPP-coalitie.
HAN Green Office is het duurzaamheidsbureau van de HAN University of Applied Sciences, gerund door jonge professionals.
Staat bekend om:
Bij de Living Labs kunnen studenten van verschillende opleidingen een duurzame studieopdracht aangaan. Van interne opdrachten binnen de HAN tot vraagstukken van externe opdrachtgevers. Deze Living Labs vormen de connectie met het werkveld.
Het Radboud Green Office is hét duurzame trefpunt van de Radboud Universiteit en het Radboud UMC. Ze geven studenten en medewerkers de middelen om bij te dragen aan duurzaam onderwijs, onderzoek, patiëntenzorg en bedrijfsvoering.
Staat bekend om:
Het Radboud Impact Festival is een duurzaamheidsweek op en rond de campus, gericht op studenten en medewerkers. Tijdens RIF kan men ervaren hoe je vanuit je eigen studie of werk duurzame impact kunt maken op je campus.
AKKUDuurzaam is de duurzame werkgroep van studentenvakbond AKKU.
Velp
De Green Office VHL Velp is een vrijwilligersorganisatie van hogeschool Van Hall Larenstein Velp. Hun doel is om de universiteit zo duurzaam mogelijk te maken door samenwerking tussen de vrijwilligers binnen hun netwerk en de school te stimuleren.
Staat bekend om:
De Clothes swap vindt twee keer per jaar plaats. Participanten krijgen de kans om kledingstukken die ze niet meer dragen te ruilen met andermans tweedehands kleding. De stukken die niet worden uitgekozen gaan naar Outfit Library Less.
Wageningen
De Green Office stimuleert de integratie van duurzaamheid in Wageningen University & Research. Ze werken naar een intern duurzamere mindset en toepassing, met de hulp van studenten en medewerkers.
Staat bekend om:
Green Office Wageningen organiseert events rondom een aantal onderwerpen, waarvoor er ook werkgroepen actief zijn. De bekendste zijn Campus & Operations, Food & Health, en Education & Research.
Wageningen Environmental Platform (WEP) is een platform voor iedereen die proactief bezig wilt gaan met duurzaamheid binnen hun omgeving. Ze zetten zich in om studenten te stimuleren actief bezig te gaan met duurzaamheid door middel van het organiseren van activiteiten zoals lezingen en workshops, en door het promoten van lokale initiatieven.
Staat bekend om:
WEP werkt aan drie grote projecten; een kledingswap, een tweedehands boekenwinkel voor studieboeken en een PMD zak pick-up point.
Aktief slip is de studentenvereniging voor de Bsc Environmental Sciences, Msc Environmental Sciences, Msc Climate Studies, and Msc Urban Environmental Management van de WUR. Aktief slip wordt gerund voor en door studenten.
Staat bekend om:
Aktief Slip organiseert workshops, lezingen en vegan kooklessen met als doel om te onderwijzen, te verbinden en vooral ook voor de gezelligheid.
Utrecht
Green Office HU zet zich in om een duurzame toekomst te verankeren in het onderwijs en onderzoek van Hogeschool Utrecht, maar ook bij medewerkers en studenten van de HU. Dit doet Green Office door mensen te informeren, inspireren en door ze te activeren.
Staat bekend om:
Tijdens de energiemarkt konden studenten en medewerkers van de Hogeschool Utrecht (HU) alles te weten komen over energie, en dan met name over wat de HU aan zijn energieverbruik doet en wat jezelf kan doen. Het evenement had naast een markt met kraampjes ook twee sprekers.
De Green Office is het platform voor medewerkers en studenten van de Universiteit Utrecht, waar duurzame ideeën worden gevormd, plannen samenkomen en projecten worden gelanceerd. Dit allemaal met het doel om de universiteit duurzamer te maken. Daarnaast verhogen ze het bewustzijn over duurzame oplossingen en ambities van de UU onder medewerkers en studenten. Ten slotte ondersteunen ze projecten met een klein budget, communicatie en netwerk.
Staat bekend om:
Green Office UU wil bewustzijn creëren onder studenten en werknemers over onderwerpen die met duurzaamheid te maken hebben. Dit doen we onder andere door het lanceren van campagnes over onze vier belangrijkste thema’s: Circularity, Food, Green Campus en Mobility.
NRG is de studievereniging voor de studenten en alumni van de MSc Energy Science aangeboden door de Utrecht University. NRG organiseert verschillende activiteiten, zoals master introducties, excursies, lezingen, rondleidingen bij relevante bedrijven en studie tours.
Staat bekend om:
Tijdens het Alumni event krijgen studenten en alumni de kans om hun netwerk te vergroten, en kunnen studenten een beter beeld krijgen van hun toekomstige kansen en carrières.
Storm is de studievereniging van Sustainability Sciences aangeboden aan de universiteit van Utrecht.
Staat bekend om:
Storm organiseert activiteiten en excursies voor hun leden en heeft een eigen podcast. In Eye of the Storm gaan Rosana, Michelle en Len samen met gasten in gesprek over onderwerpen omtrent cultuur, duurzaamheid en STORM zelf.
Amsterdam
Het doel van de Green Office VU is om een aanzienlijke, duurzame impact te maken met behulp van een samenwerking tussen de Vrije Universiteit Amsterdam, haar gemeenschap en verschillende relevante partners.
Staat bekend om:
De Green Action Lab is een ‘match-making’ dienst ontwikkeld door Green Office VU. Hun missie is om studenten, wetenschappers en partners te verbinden met impactvol onderzoek in het kader van duurzaamheid. Dit gaat in zijn werking door het sourcen van onderzoeksvragen zowel binnen- als buiten de VU, die hierna gematcht worden met studenten en experts.
De UvA Green Office is een platform die de duurzame ontwikkelingen binnen de universiteit van Amsterdam probeert te stimuleren. Hun netwerk bestaat uit studenten, medewerkers en verschillende partners die zich inzetten om de bedrijfsvoering van de universiteit positief te beïnvloeden.
Staat bekend om:
De Knowledge Hub is een interactief online platform dat zich bezighoudt met duurzaamheid en de universiteit van Amsterdam. Het is een plek waar iedereen de gelegenheid krijgt hun ideeën te delen en samen kan werken met mensen met verschillende academische achtergronden.
SFSA is een studenten organisatie die zich inzet om de wereld iets groener te maken door duurzaamheid op alle manieren mogelijk te promoten. De maandelijkse events en het online platform van SFSA geven studenten de kans om organisatorische vaardigheden aan te scherpen en schrijf- en/of designkunsten te laten zien. Ook krijgen studenten de kans om andere like-minded studenten en duurzame initiatieven beter te leren kennen.
Staat bekend om:
Tijdens de maandelijkse GreenDocs kiest een comité interessante documentaires en relevante sprekers uit om een avond vol boeiende discussies te vullen.
Youth climate security talks (YCST) is een internationaal programma met als doel jongeren te leren over de effecten van klimaatverandering op veiligheid, en zo klimaatveiligheid meer aandacht te geven. Door onze organisatie hopen wij meer innovatie opgang te krijgen en te zorgen dat nieuwe ideeen worden ontwikkeld om voorbereid te zijn op klimaatverandering en meer nog de effecten van klimaatverandering tegen te gaan. Wij streven naar een toekomst waarin kennis van de dreigingen gecreeerd door klimaatveranderingen zorgt voor meer actie en zorgt voor oplossingen om beter op te treden tegen klimaatverandering.
Staat bekend om:
Wij organiseren evenementen, workshops en brainstorm sessies voor (militaire) studenten en toekomstige leiders om meer te leren over klimaatveiligheid en oplossingen te bedenken en uit te voeren. Verder schrijven onze leden artikelen over het onderwerp klimaatveiligheid om het zo beter onder de aandacht te brengen bij academici en veiligheidinstituties.
Leiden / Den Haag
Leiden University Green Office (LUGO) werkt hard aan de verduurzaming van universiteit Leiden. LUGO heeft twee hoofddoelstellingen:
- Duurzaamheid structureel integreren in het onderwijs, het onderzoek en de voorzieningen van de Universiteit Leiden.
- Een cultuur van duurzaamheid bevorderen in de gemeenschap van medewerkers en studenten van de Universiteit Leiden.
Staat bekend om:
LUGO organiseert verschillende projecten zoals workshops, screenings en clean ups, met als doel om duurzame onderwerpen meer aan woord te brengen onder LU studenten
De Student Board van LDE Centre for Sustainability, bestaande uit studenten van de drie universiteiten, vertegenwoordigt en communiceert met bachelor- en masterstudenten van de LDE-universiteiten. Ze willen enthousiasme en bewustzijn over duurzaamheid opwekken door het organiseren van sociale en educatieve evenementen over duurzaamheidsgerelateerde onderwerpen. Ze verbinden studenten met een gemeenschap van op duurzaamheid gerichte mensen, bereiden studenten voor op een carrière op het gebied van duurzaamheid en promoten de educatieve mogelijkheden die het LDE CfS-centrum biedt.
Staat bekend om:
De evenementen variëren van workshops, paneldiscussies, bedrijfsbezoeken, reparatiecafés, netwerkevenementen en filmvertoningen in de vier steden Leiden, Den Haag, Delft en Rotterdam. Evenementen zijn gratis en open voor alle studenten. Om betrokken en up-to-date te blijven, volg ze op sociale media of word lid van de mailinglijst en meld je aan voor de evenementen!
De Sustainable Business Battle (SBB) is een challenge die spant over meerdere weken. Tijdens deze challenge gaat een interdisciplinair team van studenten bezig met het vinden van innovatieve en praktische oplossingen voor de duurzaamheidskwesties van verschillende Nederlandse organisaties.
Delft
De GreenTU Delft is een studentenorganisatie die zich inzet voor de inclusie van duurzaamheid binnen onderwijs, onderzoek, bedrijfsvoering en gemeenschapsbetrokkenheid. De GreenTU Delft brengt studenten in contact met wetenschappers, docenten, en medewerkers met als doel om TU Delft te verduurzamen.
Staat bekend om:
Het Sustainability Label is een checklist die ingezet kan worden voor het meten van de inclusiviteit van duurzaamheid binnen organisaties. Alle organisaties en verenigingen die iets te maken hebben met de TU Delft kunnen hier gebruik van maken.
De Energy Club is het studentenonderdeel van het Delft Energy Initiative. Ze organiseren lezingen, reizen, netwerkbijeenkomsten en debatten. Bovendien initiëren zij studentenprojecten op het gebied van energie, zoals het ombouwen van een racewagen op windenergie. Hun doel is om studenten in contact te brengen met wetenschappers en professionals en om ondersteuning te bieden tijdens hun studie en als starter.
Staat bekend om:
De TU Delft Energy club staat bekend om hun lunch lezingen. Deze lezingen kunnen over verschillende onderwerpen rondom duurzame energie gaan, maar zijn altijd geaccompagneerd met een lekkere lunch.
Stichting Students4Sustainability (S4S) is een studentenorganisatie met als doel de Delftse student te stimuleren innovatieve technieken toe te passen voor een duurzamere wereld. Met 100% van het geld dat wij via donateurs binnen krijgen geven wij de studenten een kans het verschil te maken door middel van technische projecten in ontwikkelingsgebieden
Staat bekend om:
Een voorbeeld van een project dat S4S faciliteert speelt zich momenteel af in Kaapstad. Hier is een team bezig met het uitbreiden van een hydroponic akkerbouw system in het centrum. In deze groeibedden worden momenteel vooral kruiden verbouwd, die gebruikt zullen worden om een zout mix te maken in samenwerking met duurzaam cateringbedrijf Pure Good Food.
IESA Shift is de studievereniging van Industrial Ecology, een tweejarige master aangeboden door de Delft University of Technology en Leiden University.
Staat bekend om:
Naast de gezellige en leerzame evenementen die IESA Shift organiseert, zijn ze laatst begonnen met een podcast. Not Another Green Podcast bekijkt kwesties vanuit een systematisch perspectief en brengt experts aan boord om onderwerpen als oceanografie, politiek en burgerlijk recht te tackelen in het kader van duurzaamheid.
Delft Sustainable Energy Association is de studentenvereniging van de master Sustainable Energy Technology (SET) van de Delft University of Technology. Delft S.E.A. zet zich in om de studenten en alumni van SET te ondersteunen door het organiseren van activiteiten, aanbieden van academische ondersteuning en het onderhouden van het netwerk, ook na het afstuderen.
Staat bekend om:
Delft S.E.A. organiseert onder andere leuke en educatieve stedentours voor haar leden. Ook hebben ze twee magazines, de “SEA of ideas” en “SET MATCH”.
Rotterdam
Erasmus Sustainability Hub stimuleert samenwerking, bewustwording, en duurzame initiatieven binnen de Erasmus universiteit. Ze ondersteunen individuen en instituten bij het opnemen van duurzaamheid in hun dagelijks leven, professionele leven en de samenleving.
Staat bekend om:
De Erasmus Sustainability Hub organiseert evenementen rondom een aantal thema’s, hiervoor zijn ook werkgroepen actief. De bekendste zijn Eten & Landbouw, Duurzaam consulting en Fashion.
Breda
Green Office Avans is een studentenorganisatie die Avans en haar omgeving op een kritische manier verduurzamen. Ze initiëren bijvoorbeeld projecten en campagnes om organisaties te bevragen over hun duurzaamheidsbeleid.
Staat bekend om:
Het cadeau Afstudeerboom symboliseert de groei die studenten doormaken bij Avans en die na hun studie natuurlijk doorgaat. Elke boom gaat onderdeel uitmaken van een volwaardig bos: het Avansbos. Ieder jaar zijn er nieuwe afstudeerders en wellicht ook andere initiatieven en zo groeit het Avansbos. En maken ze een steeds grotere impact op hun omgeving. Het doel is het Avans onderwijs zo CO2-neutraal te maken.
Eindhoven
Het GO Green Office is de centrale hub voor duurzaamheid op de TU/e-campus. Met een team van elf studenten en één coördinator willen ze duurzame impact creëren door samen te werken met de Green Student Community. Samen vergroten ze het bewustzijn en bouwen ze aan duurzame bedrijfsvoering, onderwijs en bestuur.
Staat bekend om:
Enkele jaren geleden ging het Sustainability Managers Project (SUMAP) van start. Het viel op dat verschillende verenigingen tegen dezelfde uitdagingen aanliepen rond duurzaamheid en de hulp inschakelden van het GO Green Office. Veel besturen waren bereid om hun vereniging te verduurzamen, maar wisten niet waar te beginnen. Om de verenigingen dus beter te ondersteunen, heeft GO Green Office dit project opgezet. Centraal in SUMAP staat kennisdeling tussen verenigingen en elkaar ondersteunen bij het maken van duurzame impact. Bovendien helpt het project de vereniging bij het stellen en behalen van hun eigen duurzaamheidsdoelen.
Team Energy is een team van studenten van de Eindhoven University of Technology. Door het organiseren van verschillende activiteiten zetten ze zich in om studenten, wetenschappers en professionals te stimuleren tot het participeren aan de energietransitie.
Staat bekend om:
Energy Now is het grootste congres in de Brainport regio gerelateerd aan duurzame energie. Het doel gedurende deze dag is om studenten, professionals en bedrijven samen te brengen om in actie te komen om de energietransitie te versnellen
TGD is een interdisciplinaire organisatie waar studenten, docenten en wetenschappers samen komen om bewustzijn te verspreiden rondom socio-economische en milieu gerelateerde kwesties. Ze hebben als doel om de gemeenschap van de TU/e te stimuleren om innovatieve technologische oplossingen voor duurzame ontwikkeling te bedenken en implementeren.
Maastricht / Heerlen / Sittard
De Maastricht University Green Office (UMGO) is de eerste Green Office ter wereld.. De Green Office bestaat uit 5 studentmedewerkers die elk 8 uur per week werken aan duurzaamheid aan de Universiteit Maastricht. Het team werkt in samenwerking met de Taskforce Duurzame UM2030 aan verschillende duurzaamheidsinitiatieven, projecten en evenementen.
Staat bekend om:
Teams bestaande uit studenten en medewerkers, zijn bezig met een programma genaamd Green Impact. Dit programma biedt duurzame oplossingen voor verschillende kwesties binnen UM. De voorstellen zijn bijvoorbeeld een community garden, het invoeren van health & well-being in de gebouwen en het verminderen van luchtvaart binnen de UM.
Green Office Zuyd vormt het hart van het programma Duurzaam Zuyd. Medewerkers uit het onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering werken er samen aan duurzaamheidsvraagstukken. Ook studenten zijn betrokken via onderwijsprojecten en in de nabije toekomst op meer structurele wijze.
Staat bekend om:
De Green Office Zuyd houdt zich vooral bezig met het systematisch introduceren van duurzaamheid binnen de bedrijfsvoering van Zuyd Hogeschool.
Go OU is het Green office van de Open Universiteit en heeft als doel bewustwording te creëren en duurzame actie te stimuleren. Zij speelt een verbindende rol tussen medewerkers en studenten binnen de organisatie.
Staat bekend om:
Go OU organiseert activiteiten, workshops en projecten om medewerkers en studenten te inspireren. Verder streeft zij ernaar de bedrijfsvoering te verduurzamen en onderwijs & onderzoek te verbeteren op het gebied van duurzaamheid.
Middelburg / Vlissingen
De Eleanor Green Office speelt een adviserende rol binnen de bedrijfsvoering van University College Roosevelt. Ze vergroten het duurzame netwerk binnen de UCR en in Zeeland.
Staat bekend om:
De Green Office organiseert onder andere clothing exchanges, lezingen en workshops. Dit wordt gedaan om goede, concrete voorbeelden te tonen voor manieren waarop men een duurzamere levensstijl aan zou kunnen nemen.
HZ Green Office is een organisatie van studenten en medewerkers die samen met interne en externe partners bouwt aan een duurzame samenleving.
Staat bekend om:
HZ Green Office organiseert wekelijks opruimacties langs Zeeuwse stranden en wateren i.s.m. partijen als Doe Mee Verlos de Zee, Rijkswaterstaat, stichting Strandexploitatie Veere, bedrijven en gemeentes. Deze acties worden gecombineerd met onderzoek naar hoeveelheden en herkomst van zwerfafval.