Duurzame Introductie Tijd

Duurzame Introductie Tijd

De Duurzame Introductie Tijd (DIT) is een wedstrijd tussen introductieweek-commissies uit diverse steden. Introductieweken strijden om de award: ‘Meest Duurzame Introductieweek’. Naast deze prijs, is er ook een algemene ‘best practices’ prijs te winnen, waarvoor allerlei verschillende soorten studentenorganisaties een inzending kunnen doen.

Het doel van de DIT is om aankomende studenten bewuster te maken over duurzaamheid. De DIT vindt plaats tijdens de introductieweken in augustus. Dan maken duizenden studenten voor het eerst kennis met het studentenleven. Deze weken zitten vol activiteiten en feesten waarin duurzaamheid eenvoudig een plek kan en zou moeten krijgen. Daarom dagen wij alle introductieweken uit om mee te doen aan de DIT! 

De DIT is in 2012 in het leven geroepen door campagnebureau EEN. Samen met partners UMEF en GDO organiseren wij vanaf 2014 dé duurzaamheidsbattle tussen introductieweken. Tot 2020 had de DIT een anderen naam, namelijk Duurzame Introductie Stunt (DIS). Het concept is heel simpel: Introductieweken/commissies worden beoordeeld op de algehele duurzaamheid door een vragenlijst die tijdens een bezoek aan het evenement zal worden afgenomen door een DIT-medewerker. Bij alle punten op de vragenlijst moet bewijsmateriaal worden geleverd. Een jury bepaalt op basis van enkele criteria welke introductieweek wint. Sinds 2021 zullen er ook prijzen worden uitgereikt aan de introductieweken die op de tweede en derde plaats zijn geëindigd. Dit om de weken te stimuleren om allemaal hun beste beentje voor te zetten om een prijs te bemachtigen. De winnaars worden bekend gemaakt op de DIT-uitreiking, die begin oktober plaatsvindt.

DIT 2022

Dit jaar konden introductie weken eindelijk weer vol feestelijkheden plaatsvinden. Natuurlijk hebben wij deze ook weer beoordeeld op hun duurzaamheid, met de volgende uitslag: 
Eerste Plek Meest Duurzame Introductieweek: KEI-week
Tweede Plek Meest Duurzame Introductieweek: Eureka week 
Derde Plek Meest Duurzame Introductieweek: AID Wageningen 

De meest duurzame ‘best practice’ is gewonnen door AGREEn met hun spel genaamd ‘recycleball’. In dit spel hadden ze een bak vol afval, en 4 verschillende bakken (papier, pmd, gft, restafval). Het doel was om het afval in de juiste bak te gooien, maar van een kleine afstand om het natuurlijk moeilijker te maken. Na veel discussie over hoe en wat te recyclen, gooiden de deelnemers al het afval in de bakken, en legden we vervolgens uit waarom de recyclingkeuzes die ze maakten verkeerd of juist waren (bijvoorbeeld pizzadoos past niet bij papier omdat er vet op zit) .

DIT 2021

Vanwege het coronavirus en de maatregelingen hieromheen, hebben dit jaar veel introductieweken online plaatst gevonden of zijn niet doorgegaan. De introductieweken die wel zijn doorgegaan en meededen zijn dit jaar zijn beoordeeld met een top 3 van meest duurzame introductieweek.
Eerste Plek Meest Duurzame Introductieweek: AID Wageningen
Tweede Plek Meest Duurzame Introductieweek: Owee Delft
Derde Plek Meest Duurzame Introductieweek: Kick-In Enschede
 

DIS 2020

 

Ondanks de maatregelen rondom het coronavirus, die erin resulteerden dat de introductieweken online moesten worden georganiseerd, is de DIS in aangepaste vorm doorgegaan. De deelnemers moesten aan de hand van een bingokaart vol met duurzame (online) challenges, zo veel mogelijk challenges af zien te vinken. Op 3 oktober 2020 vond de online uitreiking plaats.

  • Meest Duurzame Introductieweek: AID in Wageningen
  • Meest Duurzame Vereniging: Storm in Utrecht 

 

DIS 2019

 

33 studentenorganisaties hebben zich afgelopen zomer ingezet voor de verduurzaming van het studentenleven door middel van de verduurzaming van hun introductieweek of het organiseren van een duurzame stunt.  Op 9 oktober 2019 reikte Studenten voor Morgen de ‘Duurzame Introductie Stunt Awards’ uit aan de 3 winnaars.

  • Meest Duurzame Introductieweek: Radboud Universiteit Nijmegen
  • Meest Duurzame Introductie Stunt: U.V.S.V. Utrecht 
  • Social Impact Prijs: STORM Utrecht

Info@studentenvoormorgen.nl
Europalaan 400, 3526KS