Organisatie

Onze visie en missie

Studenten voor Morgen is het studentennetwerk voor een duurzame toekomst. Deze landelijke studentenorganisatie stimuleert studenten om te kiezen voor een duurzame levensstijl, studie en carrière. Studenten voor Morgen werkt samen met lidorganisaties in diverse studentensteden. Met studenten uit heel Nederland werken we aan het informeren van andere studenten rondom duurzaamheid en het organiseren van projecten op dit gebied. Daarnaast zet Studenten voor Morgen zich in voor een meer duurzaam onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering op zowel universiteiten als hogescholen.

Studenten voor Morgen gebruikt in haar activiteiten de duurzaamheidsdefinitie uit Our Common Future (ook bekend als het Brundtland rapport): “Duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die voorziet in de behoeften van de huidige generatie zonder de behoeften voor toekomstige generaties in gevaar te brengen.”

Studenten voor Morgen zet zich met deze missie en visie in voor de onderstaande Sustainable Development Goals
SDG 4 studenten voor morgen
SDG 13 studenten voor morgen
SDG 17 studenten voor morgen

Wil je in één oogopslag zien waar onze organisatie voor staat en hoe wij in elkaar zitten? Bekijk de factsheet!

Geschiedenis

Sinds 1993 is Studenten voor Morgen de vereniging die vanuit studentenperspectief probeert om zowel studenten als het hoger onderwijs te verduurzamen. In inmiddels 20 jaar is er een hoop bereikt. De organisatie zelf is een aantal keer veranderd, en hiermee ook de manier van werken. Inmiddels is Studenten voor Morgen een begrip binnen de wereld van het Nederlandse duurzaam hoger onderwijs.

Studenten voor Morgen is in 1993 opgericht door lokale studenten-milieuorganisaties uit verschillende steden. De vereniging werd LHUMP genoemd: het Landelijk Hogeschool en Universitair Milieu Platform. Van 1994 tot 1997 was het de studentenafdeling van Jongeren Milieu Actief (JMA). In 1997 werd het LHUMP een zelfstandige organisatie, een officiële vereniging met lokale milieuplatforms als leden. In 1998 ontstond het netwerk Duurzaam Hoger Onderwijs (DHO) vanuit het LHUMP, dat later uitgroeide tot een professionele organisatie. Op 27 november 2008 heeft de organisatie zijn naam veranderd naar Morgen en later is dit veranderd in Studenten voor Morgen.

In de eerste jaren lag de focus van LHUMP vooral op de realisatie van het Copernicus-handvest (in 1993 ondertekend door 250 Europese rectoren om te streven naar meer duurzaamheid op universiteiten). Copernicus werd vooral gerealiseerd in samenwerking met de lokale milieuplatforms, door onder andere kringlooppapier en milieuvriendelijke catering in te voeren op de universiteiten. Vanaf 1996 is het LHUMP ook hogescholen gaan betrekken. Het aantal lokale milieuplatforms groeide gestaag en vanaf 1998 richtte LHUMP zich vooral op de netwerkfunctie voor de studentengroepen. Stichting DHO nam de taken rondom het uitvoeren van het Copernicus-handvest op zich.

In 2010 werd de stichting DHO opgeheven in verband met een gebrek aan financiële ondersteuning. Een deel van de taken werd opgesplitst over andere organisaties, waaronder Groene Generatie, de Duurzaam Onderwijs Coalitie en Hobeon. Morgen heeft zich nadien gepositioneerd in een dubbelrol: enerzijds als netwerkorganisatie voor haar lidorganisaties, die op lokale schaal met duurzaamheid bezig zijn, anderzijds als landelijke projectorganisatie die zich richt op de verduurzaming van het hoger onderwijs.

In de afgelopen jaren heeft Studenten voor Morgen een aantal succesvolle projecten uitgevoerd. Voorbeelden hiervan zijn onder andere Share Your World (jaarlijkse informatiemarkt voor vrijwilligerswerk in ontwikkelingslanden, 2003-2010), Greening the Ivory Tower (congres over verduurzaming hoger onderwijs, 2008) , Make IT Fair (project duurzame IT, 2008), de Duurzame Stagebank (2008-2009), de Groene Zeepbel (prijs voor greenwashing, 2009-2010), de Duurzame Kortingskaart (2010-2012) en het Manifest van Morgen (2012). Vanaf 2014 ligt ook de organisatie van de Duurzame Introductie Stunt bij Studenten voor Morgen en organiseert Studenten voor Morgen samen met SustainableMotion het jaarlijkse Sustainability Career Event. Een hoogtepunt in 2014 was de ondertekening van het Verdrag Duurzaamheid in het Onderwijs met de politiek.

Daarnaast voert Studenten voor Morgen momenteel twee doorlopende projecten uit: de SustainaBul, de duurzaamheid ranking voor hoger onderwijs instellingen, en het webmagazine DuurzameStudent, dat zich richt op een duurzame studie, lifestyle en carrière. De SustainaBul werd in 2012 voor het eerst georganiseerd; DuurzameStudent is sinds 2008 in de lucht en heeft in 2014 een make-over gekregen.

Info@studentenvoormorgen.nl
Europalaan 400, 3628KS