Organisatie

Studenten voor Morgen is hét studenten netwerk voor een duurzame toekomst in het hoger onderwijs. 

Studenten voor Morgen (SvM) streeft ernaar om duurzaamheid te integreren in het hoger onderwijs en het studentenleven. We doen dit door het stimuleren van de samenwerking tussen meer dan 40 lidorganisaties, het organiseren van verschillende projecten en we laten onze stem horen bij discussies rond de onderwerpen duurzaamheid en onderwijs op lokaal, nationaal en internationaal niveau. Daarnaast werken we veel samen met andere organisaties die zich inzetten voor de verduurzaming van het onderwijs en het studentenleven. Om zo het hoger onderwijs systematisch te veranderen voor huidige en toekomstige generaties.

Hiermee draagt Studenten voor Morgen bij aan het behalen van 3 Sustainable Development Goals: 

  • SDG 4: Kwaliteitsonderwijs,
  • SDG 13: Klimaatactie en
  • SDG 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken.

Het dagelijkse bestuur van Studenten voor Morgen bestaat uit 6 enthousiaste studenten. Dit bestuur wisselt elk jaar op 1 juli en heeft de verantwoordelijkheid voor alles wat er binnen SvM gebeurd. Lees hier meer over het bestuur.

Geschiedenis van Studenten voor Morgen

Sinds 1993 is Studenten voor Morgen dé vereniging die zich inzet voor de verduurzaming van het hoger onderwijs. Inmiddels is er een hoop bereikt. De organisatie is een aantal keer veranderd, en hiermee ook de manier van werken. Studenten voor Morgen is in 1993 opgericht door studenten-milieuorganisaties uit verschillende steden. De vereniging werd LHUMP genoemd: het Landelijk Hogeschool en Universitair Milieu Platform. Van 1994 tot 1997 was het de studentenafdeling van Jongeren Milieu Actief (JMA). In 1997 werd het LHUMP een zelfstandige organisatie, een officiële vereniging met lokale milieuplatforms als leden. In 1998 ontstond het netwerk Duurzaam Hoger Onderwijs (DHO) vanuit het LHUMP, dat later uitgroeide tot een professionele organisatie. Op 27 november 2008 heeft de organisatie zijn naam veranderd naar Morgen en later is dit veranderd in Studenten voor Morgen.

In de eerste jaren lag de focus van LHUMP vooral op de realisatie van het Copernicus-handvest in universiteiten en hogescholen. Het aantal lokale milieuplatforms groeide gestaag en vanaf 1998 richtte LHUMP zich vooral op de netwerkfunctie voor de studentengroepen. Stichting DHO nam de taken rondom het uitvoeren van het Copernicus-handvest op zich. In 2010 werd de stichting DHO opgeheven in verband met een gebrek aan financiële ondersteuning. Morgen heeft zich nadien gepositioneerd in een dubbelrol: enerzijds als netwerkorganisatie voor haar lidorganisaties, die op lokale schaal met duurzaamheid bezig zijn, anderzijds als landelijke projectorganisatie die zich richt op de verduurzaming van het hoger onderwijs.

In de afgelopen jaren heeft Studenten voor Morgen een aantal succesvolle projecten uitgevoerd. Voorbeelden hiervan zijn onder andere Share Your World (jaarlijkse informatiemarkt voor vrijwilligerswerk in ontwikkelingslanden, 2003-2010), Greening the Ivory Tower (congres over verduurzaming hoger onderwijs, 2008) , Make IT Fair (project duurzame IT, 2008), de Duurzame Stagebank (2008-2009), de Groene Zeepbel (prijs voor greenwashing, 2009-2010), de Duurzame Kortingskaart (2010-2012) en het Manifest van Morgen (2012). Vanaf 2014 ligt ook de organisatie van de Duurzame Introductie Tijd bij Studenten voor Morgen en organiseert Studenten voor Morgen samen met SustainableMotion het jaarlijkse Sustainability Career Event. Een hoogtepunt in 2014 was de ondertekening van het Verdrag Duurzaamheid in het Onderwijs met de politiek.

Momenteel voert Studenten voor Morgen meerdere doorlopende projecten uit zoals: de SustainaBul, de duurzaamheid ranking voor hoger onderwijs instellingen en het online magazine DuurzameStudent, met artikelen over duurzaamheid geschreven door en voor studenten. De SustainaBul werd in 2012 voor het eerst georganiseerd; DuurzameStudent is sinds 2008 in de lucht. In 2022 werd de website DuurzameStudies.nl gelanceerd waarop een overzicht is te zien van alle opleidingen rondom duurzaamheid in Nederland. 

Info@studentenvoormorgen.nl
Europalaan 400, 3628KS